Særligt Sensitive
HSP (Highly Sensitiv Person)
Ca. 15-20% af alle mennesker er født særligt sensitive. At være særligt sensitiv er i følge den amerikanske forsker og psykolog Elaine Aron et medfødt karaktertræk, som også kaldes HSP (Highly Sensitiv Person). HSP er et nedarvet karaktertræk og er ligeligt fordelt mellem begge køn.
Min erfaring er også, at tidlige traumer og voldsomme stresstilstande tidligt i livet – eksempelvis under fostertilværelsen, (for tidlig) fødsel eller traumatiske oplevelser i de første leveår, kan skabe en særlig sensitivitet hos det enkelte menneske.
Desuden kan forskellige sygdomme medføre at nervesystemet og dermed kroppen, hurtigere bliver overstimuleret end normalt, hvilket kan medføre nogle af de samme karaktertræk og reaktioner som hos personer, der er født særligt sensitive.
Særlig sensitivitet skyldes et nervesystem som er særligt modtageligt for indtryk og impulser. Hjernescanninger viser, at nervesystemet registrerer og bearbejder indtryk dybere, mere detaljeret og nuanceret end mennesker som er mindre sensitive.
At være særligt sensitiv er IKKE en skavank eller diagnose. Det er et helt normalt personlighedstræk med berigende fordele. Men også med belastende ulemper, der er vigtige at håndtere.
Særligt sensitive mennesker bliver ekstra påvirket af deres omgivelser og overstimuleres let. De reagerer ofte stærkere på impulser i deres adfærd og tænker mere over dem.
Kender du det?
- Du har behov for at trække dig og være alene for at lade op
- Du er blevet kaldt både genert, overfølsom eller nærtagende
- Du har en levende forestillingsevne, en levende indre verden
- Du har stærke ”antenner” og mærker hurtigt stemninger og fornemmer hvordan andre mennesker har det
- Du har svært ved at klare støj, uro og uorden
- Du bliver grebet af stærke følelser når du oplever uretfærdighed
- Du har høje standarder i forhold til det du laver, er blevet kaldt perfektionist
- Du savner omverdens anerkendelse og bliver ked af det når den udebliver.
I vores kultur har vi nogle normer, som er præget af stigende acceleration og høje krav til effektivitet og et næsten ensidigt fokus på præstation. Krav og normer, som sætter vores følelsesliv og vores menneskelige væren under pres. Derfor ser vi nogle høje tal for mennesker der går ned med stress, bliver depressive og angst og brænder ud. Årsagerne er, at vi har været nødt til at lære os at skulle overhøre behovet for ro, hvile og omsorg.
Det kan føles både som en fantastisk gave og som en forbandelse af være givet den særlige sensitivitet i en verden, hvor der ofte sker mange ting og det er nemt at blive overstimuleret. Derfor er det afgørende at kunne finde en god balance mellem de daglige aktiviteter – mellem ydre og indre stimuli. Derfor er det vigtig at kunne mærke sig selv, sine egne grænser og behov.
Ligeledes er det vigtigt at lære at leve med sin særlige sensitivitet, rumme den og holde af den. På den kan du komme til at holde af det finstemte instrument din sensitivitet er. Nogle gange kan der dog være brug for hjælp med at komme dertil.
Hjælpen til det gode liv for særligt sensitive
Psykoterapi/Samtaleterapi kan hjælpe dig med:
- lære din sensitivitet og dig selv bedre at kende
- give dig en dybere forståelse af din sensitivitet
- hjælpe dig til at acceptere og rumme din særlige sensitivitet
- mærke dine grænser og behov at kende og lære at leve ud fra dem – lære at sige til og fra
- forebygge og håndtere overstimulering i din hverdag
- strategier og værktøjer til hverdagen
- opbygge tillid der gør at du lærer at stole på din intuition
- opbygge et sundt og solidt selvværd
- skabe sunde og dybe relationer til andre mennesker
HSP foreningen
På HSP foreningens hjemmeside er gengivet en test fra Elaine N. Arons bog “Særligt sensitive mennesker”, som kan give dig en indikation af, om du er særligt sensitiv. Du kan finde testen her.
Jeg er selv medlem af HSP foreningen i Danmark, der arbejder for at udbrede kendskabet til karaktertrækket. Det holder mig opdateret på den nyeste viden og forskning inden for området. Tjek deres hjemmeside ud her.